4 tips om je zoektocht naar een nieuwe baan een boost te geven

Een nieuwe baan…

4 tips zoektocht naar een nieuwe baan

Het is niet altijd eenvoudig, een nieuwe baan zoeken. Zodra je thuis komt na een lange werkdag is het waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt of naar uitkijkt. Je stelt het uit of waagt een poging, maar je weet niet waar je moet beginnen… er is namelijk zoveel.

Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje die jou gaan helpen om het zoeken naar een nieuwe baan eenvoudiger te maken.

1. Houdt focus

Als je zoekt naar een nieuwe baan is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben in welke richting je zoekt. Er zijn vaak meerdere dingen die je leuk vindt om te doen of waar je goed in bent, maar het is belangrijk om een goede focus te creëren van wat je echt wilt gaan doen.

Als je met een ongerichte strategie gaat zoeken zul je omkomen in informatie en kun je op alle vacaturesites door de bomen het bos niet meer zien.

Zorg dat je weet wat je nieuwe carrièrestap wordt en gebruik dit in je zoektocht naar een nieuwe baan. Zo heb je één doelwit voor ogen en wordt de zoektocht een stuk helderder. Je kunt zo heel wat vacatures uitsluiten. Op veel vacaturesites kun je geavanceerd zoeken, zo kun je nog gerichter zoeken. Ook helpt het hebben van één richting je bij gesprekken met een recruiter of vriend, zo is het voor hun gelijk duidelijk waarnaar je opzoekt bent en kunnen ze je hierbij helpen. Als jij niet weet wat je wilt dan weten zij het ook niet, daarom is het hebben van een richting een must om de zoektocht eenvoudiger te maken.

2. Wordt actief op LinkedIn

Heb je onze blog “9 tips voor een uitstekend LinkedIn profiel” nog niet gelezen? Dan raden we je aan dit zeker te doen. LinkedIn is namelijk het platform om te netwerken. Naast dat je hier kunt netwerken is het belangrijk dat je jouw profiel zo volledig mogelijk invult. Ook heeft LinkedIn een functie waar je kunt laten weten dat je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging. Dit is alleen zichtbaar voor recruiters en niet voor je huidige werkgever. Zo zullen recruiters jou sneller benaderen omdat ze zien dat je openstaat voor een nieuwe baan.
Daarnaast zul je op de startpagina van LinkedIn regelmatig berichten tegenkomen van mensen die op zoek zijn naar een werknemer, houdt dit daarom goed in de gaten.

LinkedIn heeft ook een Alumni pagina. Via deze pagina kun je inzicht krijgen in wat studenten die dezelfde opleiding gevolgd hebben momenteel doen. In het zoekveld vul je bijvoorbeeld de naam van je opleiding in, vervolgens krijg je een lijst met personen die deze opleiding ook gevolgd hebben. Je kunt zo oud-studiegenoten terugvinden en met ze connecten, maar je kunt ook ideeën opdoen door te kijken welke baan iedereen beoefend. Het zullen vaak banen zijn waarvoor jij ook gekwalificeerd bent. Dit kan jou helpen bij het doelgericht zoeken naar vacatures.

Bekijk de volgende video om te zien hoe de Alumni op LinkedIn werkt:

Ook handig: LinkedIn heeft een eigen vacature pagina. Via LinkedIn Jobs kun je vacatures zoeken op functietitel, trefwoorden of bedrijven bij jou in de buurt.

LinkedIn zoektocht nieuwe baan

3. Zorg voor een professioneel cv waarmee je opvalt

Bij de zoektocht naar een nieuwe baan hoort ook het bijwerken van je cv. Zorg dat jouw cv er verzorgd uitziet en dat er geen spelfouten in staan. Het is belangrijk dat je cv opvalt tussen de stapel. Uit een onderzoek blijkt dat recruiters gemiddeld maar zes seconden naar een cv kijken.

Om het je eenvoudig te maken kun je gebruik maken van één van onze cv templates. Onze templates zijn professioneel, overzichtelijk en eenvoudig te bewerken in Microsoft Word. Zo kun je jouw huidige cv verwerken in één van de templates en heb je een compleet nieuw cv waarmee je direct opvalt. Bekijk onze cv templates en kies er één die bij je past.

Cv templates voorbeelden uit de winkel

4. Gebruik je netwerk

Benader mensen in je netwerk als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in de functie die iemand beoefent. Vraag of degene openstaat om wat vragen te beantwoorden, per email of door een keer samen koffie te drinken. Het horen van iemands carrière pad kan jou inspireren bij je eigen vervolgstappen. Vragen zoals “wat heeft ervoor gezorgd dat je voor deze functie hebt gekozen” of “welke ervaringen hebben jou het meest geholpen in deze rol” zijn vragen die je kunt stellen aan deze persoon. Misschien heeft een specifieke cursus of opleiding ervoor gezorgd dat degene deze functie nu beoefent. Dat kan handige informatie voor jezelf zijn als je dezelfde stap wilt maken.

Een andere manier om je netwerk te gebruiken is door te vertellen dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Belangrijk is om erbij te vermelden in welke richting je zoekt. Wie weet heeft één van je connecties de gouden tip voor die leuke nieuwe baan. Een goed woordje van die vriend of kennis kan er altijd voor zorgen dat de kans dat je wordt uitgenodigd vergroot wordt.  

Dus, zoek uit wat je volgende stap in je carrière gaat worden en richt je hierop tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. LinkedIn en netwerken kunnen jou helpen bij deze zoektocht. Veel succes!

Is jouw cv aan vernieuwing toe?