9 tips voor een uitstekend LinkedIn profiel

LinkedIn tips

Hoe zorg je voor een up-to-date LinkedIn profiel?

Is jouw LinkedIn profiel up-to-date? Nee? Lees dan snel verder! In deze blog zullen wij je tips geven over hoe je opvalt met jouw LinkedIn profiel.

LinkedIn is hét platform om te netwerken. Reden genoeg om je profiel up-to-date te houden en actief te zijn op dit platform. Begin 2017 had LinkedIn 467 miljoen (!) leden wereldwijd, maar hoeveel van deze gebruikers heeft zijn profiel volledig ingevuld? We zien vaker profielen die erg summier ingevuld zijn en dat is natuurlijk hartstikke zonde! Het is namelijk jouw online cv.

LinkedIn is een super tool om te netwerken. Recruiters maken daarom ook maar al te graag gebruik van LinkedIn. Tegenwoordig zijn er steeds meer actieve recruiters te vinden. Naast het plaatsen van vacatures op dit platform zijn recruiters ook actief op zoek naar potentiële kandidaten. Je kunt natuurlijk al raden waarom het nu zo belangrijk is om je LinkedIn profiel up-to-date te houden.

Lees daarom de negen beste tips om jouw LinkedIn profiel professioneel te maken.

1. Schrijf elke werkervaring op

Als je onze cv tip “het opstellen van je cv” hebt gelezen krijg je waarschijnlijk vraagtekens bij de titel van deze tip. Daar vertellen wij namelijk dat je op je cv selectief moet zijn met het noteren van je werkervaringen en dat je alleen relevante werkervaringen moet noteren. Bij LinkedIn is dit anders. Op je LinkedIn profiel kun je namelijk veel meer kwijt dan op een cv. Maar de belangrijkste reden om dit te doen is omdat recruiters vaak op zoek zijn naar personen die (in het verleden) gewerkt hebben bij een specifiek bedrijf. Als jij deze werkervaring niet opneemt in je LinkedIn profiel dan zul je niet gevonden worden.
Echter zijn wij wel van mening dat je geen korte werkervaringen moet opnemen, bijvoorbeeld als je maar 1 tot 2 maanden bij een bedrijf hebt gewerkt.

Naast dat recruiters jou kunnen vinden door te zoeken naar de bedrijven waar jij hebt gewerkt, kun jij zelf op deze manier ook (oud) collega’s vinden. Door op een bedrijfsnaam te zoeken krijg je allerlei profielen te zien die ook hebben gewerkt of werkzaam zijn bij dit bedrijf.

Belangrijk om te weten: Linkedin’s ranglijst van zoekresultaten hangt gedeeltelijk af van het aantal contacten dat je hebt. Twijfel dus niet als je een connectie wil toevoegen!

2. Schrijf over elke werkervaring

Het schrijven over jouw werkervaringen is een belangrijke stap. Voeg bij elke werkervaring een beschrijving toe. Zo laat je zien wat voor taken je hebt beoefend en welke successen je hebt behaald. Maak een pakkend stukje tekst waarin je verteld over jouw resultaten.

3. Vul het gedeelte vaardigheden in

LinkedIn vaardigheden

Bij het gedeelte vaardigheden kun je de belangrijkste vaardigheden toevoegen die jij bezit. Collega’s kunnen een vaardigheid onderschrijven, waardoor deze nog sterker naar voren komen. Je kunt zelf aan collega’s/vrienden vragen of zij een aantal vaardigheden willen onderschrijven die ze bij jou herkennen of je kunt dit zelf bij collega’s/vrienden doen. De kans is groot dat zij dit bij jou terug doen.

Tip: gebruik deze lijst om te kijken welke vaardigheden bij jou passen of bekijk veelgebruikte (vaardigheid) woorden in een vacature waarop jij wilt solliciteren.

4. Pas je kopregel aan

Als je een nieuwe baan hebt en deze toevoegt aan je LinkedIn profiel dan past de zin onder jouw naam, de kopregel, zich automatisch aan. Je ziet dan bijvoorbeeld het volgende op jouw profiel staan: Kim Jansen, Financieel medewerker bij Hema.

Natuurlijk is het goed om te laten zien waar je werkzaam bent, maar als je werkzoekende bent is het nog beter om een kopregel toe te voegen die vooral opvalt en aanspreekt. Als je op LinkedIn zoekt naar personen dan is de kopregel heel zichtbaar in de zoekresultaten.

De kopregel pas je aan door op het pennetje te klikken naast je foto. Vervolgens pas je onder ‘Kopregel’ de tekst aan en sla je dit op.

5. Bouw een sterk netwerk van connecties op

LinkedIn connectie

Je leest het misschien wel vaker dat het hebben van een groot netwerk belangrijk is. Waarschijnlijk ontvang je zo nu en dan ook connectie verzoeken van onbekende mensen. Wat doe je dan? Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Mocht je redenen hebben om onbekende mensen niet te accepteren dan hoef je dit zeker niet te doen. We vinden het wel belangrijk om te melden dat LinkedIn zo werkt dat ze eerst de namen tonen van mensen die direct met je verbonden zijn. Daarna worden de tweedegraads verbindingen (dit zijn mensen die iemand kennen die jij ook kent) getoond en daarna derdegraads verbindingen. Hoe meer connecties je hebt hoe sneller je gevonden zult worden.

Ook is de kans groter dat je met een uitgebreider netwerk meer berichten op de startpagina vindt die bijvoorbeeld gaan over een bedrijf die op zoek is naar een kandidaat.

6. Creëer een persoonlijke LinkedIn URL

Wanneer je een profiel aanmaakt, wijst LinkedIn automatisch een profiel-URL toe. Deze URL kun je gebruiken om direct jouw profiel te bekijken en je kunt hem zelf aanpassen. Het is namelijk aan te raden om in deze URL jouw naam op te nemen.

Als recruiters jouw naam googelen dan is jouw LinkedIn profiel één van de eerste dingen die in de zoekmachine omhoog komen. LinkedIn zorgt namelijk voor een hoge positie in Google, meestal is dit op de eerste pagina. En je wilt natuurlijk graag dat recruiters jouw profiel vinden en je benaderen.

7. Vraag je netwerk om aanbevelingen

Op LinkedIn kan iemand een referentie over jou schrijven die getoond zal worden op jouw LinkedIn profiel. Hoe leuk is dat! Er wordt enorm veel waarde gehecht aan deze aanbevelingen. Een recruiter kan zo een beeld krijgen van wie jij bent en wat je kunt.

Je kunt iemand vragen om zo’n aanbeveling achter te laten op jouw profiel, maar als je dit lastig vindt kun je zelf aanbevelingen voor andere schrijven. De meeste mensen zullen vervolgens een aanbeveling teruggeven.

8. Zet je carrière-interesses aan

LinkedIn carrière interesses

Op jouw LinkedIn profiel heb je de mogelijkheid om je carrière interesses aan te zetten. Recruiters kunnen zo zien of je beschikbaar bent. Zet dus vooral dat knopje aan!

Je kunt vervolgens invullen wat de voortgang is met het vinden van een baan en per wanneer je aan een nieuwe baan wilt beginnen. Ook kun je specifiek aangeven in welke functietitels je geïnteresseerd bent, welke locatie en of je parttime of fulltime wilt werken. Super handig!

9. Blijf actief

De titel zegt genoeg. Houd je LinkedIn profiel up-to-date. Laat het weten als je een nieuwe baan hebt. Of voeg toe als jij een nieuwe cursus, certificaat of vaardigheid hebt behaald. En blijf natuurlijk nieuwe contacten leggen en netwerken met mensen die jou kunnen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Als je op zoek bent naar een baan kun je ook LinkedIn vacatures gebruiken om op de hoogte te blijven van de recentste vacatures.

LinkedIn wordt steeds populairder en is daarmee een zeer geschikte tool voor werkzoekenden. Je kunt hier nieuwe vacatures vinden, netwerken en informatie vinden over bedrijven. Als je bovenstaande tips volgt zul je sneller gevonden worden door recruiters en zul je hoger in het zoekresultaat verschijnen.

Als je nog geen profiel hebt, maak er dan snel een aan. Succes!

Is jouw cv aan vernieuwing toe?