Burgerlijke staat op jouw cv vermelden? Ja of nee?

Introductie

burgerlijke staat cv

Vroeger was het heel normaal om je burgerlijke staat op je cv te vermelden, maar die dagen zijn voorbij. Tegenwoordig spelen privacy en discriminatie op de arbeidsmarkt een steeds grotere rol en moet je jezelf afvragen of het verstandig is om dit op je cv te vermelden.

In dit artikel geven wij jou advies wanneer je beter wel en wanneer je beter niet de burgerlijke staat op jouw cv kunt vermelden.

Wat is burgerlijke staat?

De burgerlijke staat is de formele positie van een persoon en verwijst naar de wettige erkenning van de overeenkomst tussen een man en een vrouw, meerder- of minderjarig bent en een eventuele curatele staat.

Als je jouw burgerlijke staat op jouw cv vermeldt dan gaat dit vaak over het huwelijk en partnerschap. Hierbij moet je denken aan gehuwd, ongehuwd, gescheiden, verweduwd of geregistreerd partnerschap. De officiële burgerlijke staten volgens het CBS zijn:

  • Ongehuwd
  • Wettig gehuwd
  • Partnerschap
  • Gescheiden na partnerschap
  • Gescheiden na wettig huwelijk
  • Verweduwd na partnerschap
  • Verweduwd na wettig huwelijk

Mocht je in een relatie zijn dan is je burgerlijke staat ‘ongehuwd’, een relatie wordt dus niet gezien als gehuwd of partnerschap. Naast relatie heeft samenwonen ook geen effect op je burgerlijke staat.

Wil je jouw burgerlijke staat in je cv vermelden dan kun je prima de staten anders verwoorden. Onderstaande voorbeelden worden vaak gebruikt op cv’s:

  • Ongehuwd
  • Gehuwd
  • Partnerschap of geregistreerd partnerschap
  • Gescheiden
  • Verweduwd

Burgerlijke staat tussen jouw personalia?

Je kunt jezelf afvragen wat voor toegevoegde waarde het heeft om je burgerlijke staat te vermelden op je cv. Zoals we eerder aangaven is het tegenwoordig minder gebruikelijk om dit te delen vanwege privacy en discriminatie. Daarnaast heeft dit totaal geen toegevoegde waarde bij het uitvoeren van je functie.

Wettelijk gezien mag een werkgever niet vragen naar jouw burgerlijke staat. Het kan zijn dat een werkgever onbewust een voorkeur heeft bij het zien of horen van iemands burgerlijke staat. Ze kunnen ‘gescheiden’ bijvoorbeeld zien als een teken van falen.

Burgerlijke staat op jouw cv? Nee! Het is niet verplicht om dit in je cv op te nemen en bepaald niet of je in staat bent je werk goed uit te voerenHet vermelden van je burgerlijke staat is dus niet nodig.

In welke gevallen zou je de burgerlijke staat wel vermelden?

Vroeger was het heel normaal om aan te geven welke burgerlijke staat je had, dit was meer vanwege aanzien, formaliteit en ook om transparant te zijn. Het hoorde nou éénmaal zo.

Toch kan het vermelden van jouw burgerlijke staat in bepaalde omstandigheden handig zijn. Wij raden aan om dit alleen te doen als het een toegevoegde waarde kan zijn voor de functie die je wilt bekleden. Mocht je veel moeten reizen voor je functie en ben je single, dan is het prima om je burgerlijke staat ‘ongehuwd’ te vermelden. Daarmee geef je aan dat je flexibel bent en niet afhankelijk bent van je thuissituatie. Dit geeft jou misschien toch stiekem een voordeel vergeleken met iemand die samenwoont of gehuwd is.

Succes bij het maken van je cv!

Tips nodig bij het opstellen van je cv? Bekijk dan onze blog ‘het opstellen van je cv’. In deze blog vertellen wij jou meer over de algemene indeling en de do’s & don’ts van jouw cv.

Is jouw cv aan vernieuwing toe?