Hoe schrijf je een perfecte motivatiebrief?

Het schrijven van een perfecte motivatiebrief

Perfecte motivatiebrief schrijven

Eerlijk is eerlijk, het schrijven van een motivatiebrief is nou niet je grootste hobby. Je stelt het schrijven ervan uit of googelt naar voorbeelden om deze vervolgens enigszins aan te passen naar je eigen woorden. Het is tijd om dit te veranderen. Wij maken het schrijven van een motivatiebrief voor jou gemakkelijker met behulp van onze richtlijnen.

Je sollicitatie (cv en sollicitatiebrief) is de eerste indruk die je aan jouw potentiële werkgever geeft. Vergroot dan ook jouw kans om een goede indruk af te geven door het schrijven van een unieke en interessante motivatiebrief.

We beginnen met wat basispunten

  1. Zorg ervoor dat je geen spelling- of grammaticafouten in je motivatiebrief hebt staan. Laat je motivatiebrief door iemand nalezen.
  2. Gebruik een lettertype die duidelijk leesbaar is en zakelijk overkomt, zoals Calibri of Georgia. Gebruik bij voorkeur hetzelfde lettertype die je ook in je cv hebt gebruikt.
  3. Als je jouw cv en motivatiebrief per email verstuurd zorg er dan voor dat je beide bestanden in PDF toevoegt (en niet in Microsoft Word, tenzij hier specifiek om gevraagd wordt). Lees onze tip ‘cv in PDF of Word’ om erachter te komen waarom PDF de voorkeur heeft.
  4. Gebruik hyperlinks. Heb je in je motivatiebrief verteld over je eigen website of wil je graag informatie delen die je niet meer in je cv kwijt kon maar die je wel in jouw LinkedIn profiel hebt staan? Verwijs dan in je motivatiebrief naar je eigen website of naar je LinkedIn profiel.
  5. Gebruik niet meer dan 1 pagina voor je motivatiebrief. 

Je stijl en toon

Sollicitatiebrief toon en stijl

De stijl en toon die je in je motivatiebrief gebruikt is afhankelijk van het bedrijf waarop je solliciteert. Solliciteer je op een vacature waarin de toon zakelijk is? Gebruik dan een professionele toon in jouw motivatiebrief. Is de vacature informeel? Dan kun je meer je eigen toon verwerken in de motivatiebrief en laten zien wie je bent.

Tip: Lees je brief hardop na, zo weet je of er een goede leesflow in de brief zit.

Contactgegevens

Het begin van een motivatiebrief bevat altijd de volgende punten:

  • Jouw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres
  • De naam en het adres van het bedrijf waar je solliciteert
  • Woonplaats en datering
  • Onderwerp sollicitatiebrief

Voorbeeld contactgegevens sollicitatiebrief:
Lars Groot
Spoorstraat 101
4940 KL Nieuwegein
06 123 45 678
larsgroot@mail.nl

Bruna BV
Walmolen 21-23
3994 DL Houten

Nieuwegein, 15 januari 2019

Betreft: motivatie voor de functie marketing medewerker

De aanhef

De motivatiebrief kun je het beste richten aan een specifiek persoon. Zoek dan ook in de vacature naar de naam aan wie je jouw brief kunt richten. Staat deze er niet tussen? Kijk dan op LinkedIn of je de naam kunt vinden van de manager van de afdeling waarvoor jij solliciteert. Mensen houden ervan om hun naam te horen/lezen, maar let op! Als je niet zeker weet wie de juiste persoon is om je brief aan te richten kun je beter een aanhef gebruiken zoals “Beste team van [bedrijfsnaam]”.

Stuur je jouw motivatiebrief naar een specifiek persoon? Bij een informele bedrijfscultuur adviseren wij jou om de voor- en achternaam te gebruiken. Bij een formele bedrijfscultuur raden we je aan de achternaam als aanhef te gebruiken.

Nu je klaar bent met de basisstappen is het tijd om te beginnen aan het echte werk, de tekst voor je motivatiebrief.

Neem drie alinea’s op in jouw motivatiebrief:

  • Alinea 1 is er voor bedoeld om de aandacht te trekken
  • Alinea 2 vertel je waarom je in deze functie bij dit bedrijf wilt werken
  • Alinea 3 beschrijf je wat jij te bieden hebt en waarom jij geschikt bent voor de functie

Alinea 1: trek aandacht

In de introductie krijg je de kans om de aandacht van de lezer te trekken. Bekijk de volgende voorbeelden eens en zie de verschillen.

Voorbeeld introductie sollicitatiebrief 1:
“Naar aanleiding van de vacature op Indeed, solliciteer ik naar de functie van marketing medewerker. Door middel van deze brief wil ik mijn belangstelling graag nader toelichten.”

Voorbeeld introductie sollicitatiebrief 2:
“Als een echte liefhebber voor online marketing, werd ik heel enthousiast toen ik de openstaande vacature zag voor de functie van online marketing medewerker. Ik weet zeker dat ik een goede bijdrage kan leveren aan de aankomende uitdagingen van bedrijf X. Ik heb ervaring met het leiden van succesvolle online campagnes met budgetten van meer dan €250.000,-. Daarnaast ben ik er in geslaagd om het klantenbestand van bedrijf Y sinds 2016 met 9% uit te breiden.”

Wij denken dat iedere lezer na het lezen van het tweede voorbeeld enthousiaster is en meer zin heeft om door te lezen dan bij het eerste voorbeeld. Maak daarom een leuk stukje tekst waarin je kort verteld waarom je zo enthousiast bent over de functie en wat je meeneemt.

Alinea 2: licht je motivatie toe

Je bent gekomen bij alinea 2. Tijd om te vertellen waarom je deze functie graag wilt bekleden en wat je zo aanspreekt aan het bedrijf. Doe onderzoek naar de missie en visie van dit bedrijf, vertel waarom het bedrijf bij jou past. Vertel over hoe je het bedrijf bent tegengekomen. Heeft een vriend je hierover bijvoorbeeld verteld of heb je ergens in het nieuws iets gelezen over het bedrijf?

Beschrijf wat jou nieuwsgierig heeft gemaakt over de functie en waarom je op zoek bent naar deze functie. Bedenk voor je zelf het antwoord op de vraag: wat motiveert jou aan deze rol? Mensen willen namelijk vooral horen waarom het je zo aanspreekt.

Alinea 3: wat heb je te bieden

In deze alinea krijg je de kans om jezelf te verkopen. Hier vertel je over jouw vaardigheden en eerder behaalde resultaten, houd altijd in gedachte dat je in jouw motivatie meegeeft wat voor waarde je kunt toevoegen aan het bedrijf. Zorg ervoor dat je aantoont dat je aan de specificaties voldoet die het bedrijf vraagt.

Voorbeeld:
Het bedrijf zoekt iemand die makkelijk schrijft en die kennis en ervaring heeft op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO).

“In mijn huidige functie bij bol.com begeleidde ik alle fases van onze online marketinginitiatieven, zowel technisch als creatief. In 2017 was het mijn taak om tien productwebsites van bol.com te verbeteren op het gebied van SEO. Acht van de tien websites die ik heb geoptimaliseerd hebben hun plek in de top 3-resultaten op Google behaald. Het binnenkomende zoekverkeer naar alle tien websites omvat 64% van het totale organische zoekverkeer voor belangrijke termen.”

Bovenstaand is een mooi voorbeeld waarin je laat zien dat je een expert bent in jouw vakgebied en vertel je over jouw eerdere ervaringen die hebben geleid tot goede resultaten.

Afsluiting sollicitatiebrief

Als laatste sluit je af met een passende afsluitende zin, zie hieronder een aantal voorbeelden. Geef aan dat je altijd bereid bent voor een (telefonische) kennismaking. Onderteken jouw brief met “Met vriendelijke groet, [jouw naam]”.

Voorbeeld afsluiting sollicitatiebrief 1:
“Vanzelfsprekend ben ik graag bereid om meer te vertellen over mijn enthousiasme voor deze functie en dit verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek.”

Voorbeeld afsluiting sollicitatiebrief 2:
“Mijn overige werkervaring vindt u terug op mijn cv dat als bijlage is toegevoegd. Ik hoop dat mijn enthousiasme voor de functie en het bedrijf overkomt. Ik kom graag langs voor een persoonlijk gesprek om mijn sollicitatie mondeling toe te lichten.”

Succes met het maken van je motivatiebrief!

Is jouw cv aan vernieuwing toe?