Het opstellen van je cv

Cv opstellen: Waar begin je mee?

Cv opstellen skills

Het is zover: je hebt een leuke vacature gezien en je wilt graag zo snel mogelijk solliciteren. Wat doe je dan? Juist! Je cv updaten.

Hoe begin je en wat is nou een goede opbouw van je cv? Wij willen je graag op weg helpen en leggen stap voor stap uit hoe je jouw cv het beste kunt opstellen.

Een curriculum vitae heeft over het algemeen een vaste opbouw waarin de volgende onderdelen zijn opgenomen.

  • Persoonsgegevens 
  • Persoonlijk profiel
  • Opleidingen
  • Werkervaringen (en stages)
  • Nevenactiviteiten
  • Vaardigheden 
  • Hobby’s

Tip: download ons gratis cv voorbeeld en gebruik dit als hulpmiddel bij het opstellen van je cv.

Persoonsgegevens en persoonlijk profiel

Bovenaan je cv maak je plaats voor jouw persoonlijke gegevens, denk hierbij aan je voor- en achternaam, adresgegevens, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Zorg ervoor dat je een representatief e-mailadres gebruikt.

Onder representatief e-mailadres bedoelen wij bijvoorbeeld richardbakker@gmail.com en niet rich_jeweetwelwie@gmail.com.

Optionele persoonsgegevens zijn nationaliteit, rijbewijs, geboorteplaats en burgerlijke staat. Bekijk per sollicitatie of dit echt van toegevoegde waarde is voor op je cv. Bij twijfel kun je de optionele persoonsgegevens weg laten.

Wij raden ook aan om een representatieve foto van jezelf in je cv toe te voegen. De foto plaats je vlakbij je persoonsgegevens. Naast je persoonsgegevens en profielfoto kun je een persoonlijk profiel toevoegen. Met een profielschets kun je jezelf in het kort voorstellen. Je trekt hiermee direct de aandacht van de lezer. Doen dus!

Voorbeeld persoonlijk profiel sales medewerker
“Gedreven commercieel salespersoon, schakelt makkelijk op verschillende niveau’s en weet zodoende te levelen waar nodig. Target driven en in staat om zowel individueel als in een team te werken. Mijn positieve en gedreven instelling zorgen voor wegen die lijden naar succes.”

Tip: meer voorbeelden en tips over het persoonlijk profiel vind je op onze blog ‘3 manieren voor een krachtig persoonlijk profiel‘.

Opleidingen

Cv opleidingen

Het onderdeel opleidingen is samen met het onderdeel werkervaringen het belangrijkst in je cv. Je vraagt je misschien af wat je als eerste moet vermelden, je opleidingen of je werkervaringen.

Er is hier geen vaste volgorde voor. Wij raden aan om hetgeen wat jij het belangrijkst vindt als eerste te vermelden. Het eerste wat gezien wordt in een cv, krijgt over het algemeen de meeste aandacht. Denk hierbij na wat jouw geschikt maakt voor de functie waarop je solliciteert. Is dat een opleiding die je hebt gevolgd of juist je recente werkervaring. Aan de hand hiervan beslis je met welk onderdeel je begint.

Benoem bij het onderdeel opleidingen welke opleidingen je gevolgd hebt en doe dit in chronologische volgorde waarbij je begint met je meest recente opleiding. Vermeldt wanneer je de opleiding hebt gevolgd en bij welk opleidingsinstituut je deze hebt gevolgd. Zet er ook bij of je het diploma hebt gehaald. Zie hieronder voor een voorbeeld.

Voorbeeld
Naam opleiding
Naam opleidingsinstituut | 2008 -2010
Diploma behaald

Je kunt ervoor kiezen om bij het onderdeel opleidingen ook cursussen te benoemen die je hebt gevolgd, maar dit kun je ook als een apart onderdeel aan je cv toevoegen.

Werkervaringen (en stages)

Cv werkervaring

Voor werkervaringen geldt ook, vermeldt eerst je meest recente werkervaring, gevolgd door je minder recente werkervaringen. Het is belangrijk dat je hier alleen relevante werkervaring benoemd. Reageer jij bijvoorbeeld op een juridische functie dan is jouw werkervaring als bediende in een restaurant niet relevant voor de werkgever. 

Als je nog niet zoveel werkervaring hebt opgedaan kun je ook je stages toevoegen als werkervaring. Vermeldt alleen stages die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert. Op deze manier kun je toch aangeven dat je al ervaring hebt opgedaan in een bepaalde functie. 

Vertel in het kort iets over je functie en over het bedrijf. De taken die je hebt uitgevoerd kun je in de vorm van een opsomming weergeven. Zie het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld
Naam functie
Bedrijf | Plaatsnaam | 2018 – Heden
Bedrijf A is marktleider op het gebied van supermarkt distributie. Bedrijf A zorgt voor een efficiënte afhandeling naar alle locaties. Onze klanten zijn o.a. Lidl, Vomar en Spar.
• Geef hier één van je taken weer
• Geef hier één van je taken weer
• etc…

Nevenactiviteiten

In je curriculum vitae kun je ook het onderdeel nevenactiviteiten toevoegen. Hier vermeld je alle activiteiten die je naast je studie en/of werkervaring hebt uitgevoerd, denk hierbij aan vrijwilligerswerk of het lid zijn van een vereniging. Mocht je geen (relevante) nevenactiviteiten hebben verricht dan laat je dit onderwerp uit je cv.

Vaardigheden

Het opnemen van vaardigheden in je cv is erg belangrijk. Door vaardigheden te vermelden in je curriculum vitae krijg je de kans om te laten zien wat je kunt en waar je ervaring mee hebt. Werkgevers en recruiters bekijken vaak of er een match is met de vaardigheden van de kandidaat en de vaardigheden die gevraagd worden voor de functie waarop gesolliciteerd wordt.

Je hebt twee verschillende soorten vaardigheden. Vaardigheden die specifiek zijn voor een bepaald werkgebied, dit zijn vaak technische vaardigheden zoals het beheersen van bepaalde programma’s/computervaardigheden (bijvoorbeeld Microsoft Office, Adobe Photoshop of HTML).

Daarnaast heb je sociale vaardigheden zoals het beheersen van leidinggevende kwaliteiten of het goed kunnen samenwerken in een team. In je cv kun je het beste een mix van deze vaardigheden laten zien.

Vaardigheden kun je als een opsomming toevoegen in je cv, in de vorm van schuifbalk (zie afbeelding) of je kunt ze verwerken in je werkervaringen. Dat laatste zorgt ervoor dat je concrete voorbeelden kunt noemen van de vaardigheden die je bezit. Vermeldt bijvoorbeeld als je coördinator was bij een project of als je succesvol hebt samengewerkt met verschillende teams.

voorbeeld cv schuifbalk vaardigheden

Vaardigheden zijn ook talen die je spreekt of cursussen die je hebt gevolgd. Je kunt dit bij je vaardigheden toevoegen of als een apart kopje in je cv vermelden. Vermeld alleen cursussen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Hobby’s

In je cv kun je aangeven wat je hobby’s zijn. Hiermee laat je zien hoe jij je vrije tijd besteed. Een veelgestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek is welke hobby’s je hebt. Wanneer je deze aan je cv hebt toegevoegd is er gelijk een onderwerp om over te praten.

Do’s and don’ts

Tot slot, wat vermeld je wel en wat vermeld je niet op je curriculum vitae? Wij zetten het hieronder op een rijtje.

Do’s

  • Houd je cv bij voorkeur 1 tot 2 pagina’s lang
  • Steek tijd in het schrijven van jouw persoonlijk profiel. Dit is één van de eerste dingen die gezien wordt door een recruiter of werkgever
  • Houd je cv kort, bondig en overzichtelijk
  • Vermeld je vaardigheden en kwaliteiten
  • Geef bij elke werkervaring kort aan wat jouw verantwoordelijkheden waren
  • Pas elke keer wanneer je gaat solliciteren je curriculum vitae aan, zodat deze aansluit op de functie waarop je solliciteert

Don’ts

  • Je BSN nummer vermelden
  • Veel (felle) kleuren en tekens gebruiken
  • Al je werkervaringen, stages, cursussen etc. vermelden
  • Een vakantiefoto gebruiken

Is jouw cv aan vernieuwing toe?