3 manieren voor een krachtig persoonlijk profiel

Cv profielschets persoonlijk

Persoonlijk profiel op je cv

Je ziet steeds vaker een persoonlijk profiel toegevoegd aan iemands cv. Je hoort waarschijnlijk ook vaak hoe belangrijk het is om zo’n persoonlijke samenvatting aan je curriculum vitae toe te voegen. Wij stemmen hierin mee.

Het persoonlijk profiel is een korte samenvatting over jezelf, dat geplaatst wordt bovenaan je cv. Hierin stel je jezelf voor en laat je zien wat je kwaliteiten zijn.

Werkgevers en recruiters krijgen vaak tientallen cv’s onder ogen. Het is daarom belangrijk om op te vallen. Lees hieronder hoe jij op 3 manieren je profielschets krachtiger kunt maken.

1. Wees jezelf

We beginnen gelijk met het belangrijkste, wees gewoon jezelf!

Waarschijnlijk heb je op internet rondgekeken naar ideeën en tips voor het schrijven van een persoonlijk profiel. Dit kan jou helpen bij het schrijven van je eigen profielschets. Let op dat je voorbeelden op internet niet klakkeloos overneemt of maar een aantal woorden veranderd. Je bent namelijk niet zoals andere mensen, je bent uniek! Schrijf daarom echt iets over jezelf, over jouw kwaliteiten en jouw ervaringen. Die combinatie zoals jij hem hebt heeft namelijk niemand anders.

Bedenk voor jezelf welke combinatie van vaardigheden, ervaringen en persoonlijkheidskenmerken jou onderscheiden van de andere sollicitanten en maak hier een samenvatting van.

2. Gebruik aanbevelingen

Profielschets referenties

Zoals we eerder aangaven zijn er vaak veel sollicitanten voor een enkele vacature. Het grootste gedeelte van deze sollicitanten zullen waarschijnlijk net als jij hun kwaliteiten en ervaringen in hun cv verwerken. Een manier om op te vallen tussen deze andere kandidaten is door een aanbeveling in je cv toe te voegen onder je persoonlijk profiel.

Aanbevelingen zorgen ervoor dat je laat zien dat iemand of meerdere mensen jou een geschikte kandidaat vinden. Je kunt hiermee mooie beoordelingen van je werk laten zien en/of positieve punten over jouw persoonlijke vaardigheden.

Vraag altijd goedkeuring aan degene die jouw aanbeveling heeft geschreven om deze in je cv te mogen gebruiken. Gebruik alleen een aanbeveling die echt een toegevoegde waarde hebben voor je cv. Gebruik geen korte beoordelingen zoals “Richard is een harde werker”. Het is beter om specifieke beoordelingen te gebruiken, zoals het laten zien van resultaten.

Voorbeeld aanbeveling:
“Richard leidde een project waardoor de verkoop met 31% gestegen is. Richard is een betrokken collega en een geschikte leider…”. Jack Bakker, General Manager, Bedrijf ABC

3. Geef antwoord op de volgende vragen

Het schrijven van een persoonlijk profiel kan soms lastig zijn. Misschien weet je niet hoe je moet beginnen of wat je moet toevoegen. Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het schrijven van een leuk stukje tekst over jezelf. Bedenk eerst de antwoorden op onderstaande vragen en maak daar vervolgens een samenvatting van.

Let op dat je jouw persoonlijk profiel kort en bondig houdt, ongeveer 3-5 tekstregels lang. Voorkeur is om het persoonlijk profiel in de ik-vorm te schrijven.

    • Wat zijn mijn sterke persoonlijke eigenschappen?
    • Waarover vragen anderen jou om raad?
    • Waar ben ik naar op zoek?
    • Wat geeft je energie en voldoening?
    • Wat zijn je ambities?

Hieronder laten we je een aantal voorbeelden zien van een profielschets. Je kunt dit ter inspiratie gebruiken voor het schrijven van je eigen persoonlijk profiel. Succes!

 

Voorbeeld profielschets 1:
Accountmanager buitendienst met meer dan 7 jaar ervaring in koude acquisitie B2B en relatiemanagement. Expert in het ontwikkelen van sales strategieën en ze direct in praktijk toe te passen. Met mijn passie voor sales ben ik gedreven om alle trends te volgen en dit te vertalen naar doelgerichte mogelijkheden. Naast werk breng ik genoeg humor mee en ben een fijne collega om mee samen te werken.

Voorbeeld profielschets 2:
Mijn naam is Jan, ik ben een dynamische en gemotiveerde professional met een bewezen record in het genereren en opbouwen van relaties. Daarnaast ben ik zelfstanding en een echte teamspeler. Wat neem ik mee? Een goede portie humor, teamspirit en uiteraard nieuwe kennis.

Voorbeeld profielschets 3:
Ervaren projectmanager gespecialiseerd in de IT-sector. Met mijn vaardigheden ben ik in staat om concepten toe te passen op IT gebied met als doel om de gebruikservaring voor administratie, medewerkers en klanten te verbeteren. Zelf ben ik analytisch ingesteld en los ik problemen creatief op.

Is jouw cv aan vernieuwing toe?