Hoe bereid je jezelf voor op een sollicitatiegesprek?

Sollicitatiegesprek voorbereiden

voorbereiden sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek op de planning staan? Zorg er dan voor dat je van tevoren de volgende tips leest zodat je een goede indruk achter kunt laten op je potentiële nieuwe werkgever.

Het spreekwoord “Een goede voorbereiding is het halve werk” heet niet voor niks zo. Neem daarom echt de tijd om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

1. Doe onderzoek naar de inhoud van de vacature

Lees de vacature nogmaals door en bekijk nog eens goed wat het bedrijf zoekt in een kandidaat. Wat zijn de technische en sociale vaardigheden die nodig zijn voor de functie? Worden er eisen gesteld op gebied van opleiding of het beheersen van bepaalde programma’s? Maak vervolgens een lijst van deze punten.

2. Maak een link van jouw skills naar de gevraagde skills in de vacature

sollicitatiegesprek lijst

Zojuist heb je een lijst gemaakt met de vereisten van de vacature. Ga hier nu verder mee aan de slag door jouw vaardigheden hieraan te koppelen. Schrijf voor jezelf op waaruit blijkt dat je de vaardigheden bezit, bijvoorbeeld door een bepaalde studie of cursus die je hebt gevolgd of juist door je eerdere werkervaringen.

Zodra er dan tijdens het gesprek wordt gevraagd of je een bepaalde vaardigheid bezit is het gemakkelijker voor jezelf om hier een antwoord op te geven, omdat je dit van tevoren hebt voorbereid.

3. Doe onderzoek naar het bedrijf

Het is belangrijk om van tevoren zoveel mogelijk over het bedrijf te weten te komen. Dit helpt je om je voor te bereiden op vragen die aan jou gesteld zullen worden over het bedrijf, maar ook vragen die jezelf kunt stellen aan de werkgever. Op deze manier kun je ook meer te weten komen of het bedrijf en de bedrijfscultuur bij jou passen.

De meeste bedrijven hebben op hun eigen website een ‘over ons’ pagina, waar je veel zult lezen over het bedrijf, bijvoorbeeld over de missie en visie. Andere manieren om meer over het bedrijf te weten te komen is door het bedrijf te googelen, de LinkedIn-pagina te bekijken, reviews te lezen, persberichten te lezen of misschien heb je iemand in je netwerk die bij het bedrijf heeft gewerkt.

4. Verdiep je in veelvoorkomende vragen

Het kan je erg helpen als je onderzoekt doet naar welke vragen er vaak gesteld worden tijdens sollicitatiegesprekken. Maak hier ook een lijst van zodat je kunt oefenen met antwoorden die je kunt geven tijdens het gesprek. Zo ben je beter voorbereid wanneer er een lastige vraag gesteld wordt en is de kans kleiner dat je met je mond vol tanden staat.
Noteer ook alvast vragen die jij zou willen stellen aan de werkgever.

Tip: Bekijk onze blog ‘Wat zijn de meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek?‘ om je hierop voor te bereiden.

5. Oefen thuis een sollicitatiegesprek

rollenspel sollicitatiegesprek

Vraag een vriend of familielid om van tevoren te oefenen met het voeren van een sollicitatiegesprek. Dit is misschien even wennen maar het zal je echt helpen. Probeer het zo serieus mogelijk te doen en vraag achteraf ook feedback aan degene. Vraag bijvoorbeeld wat hij/zij vond van de antwoorden die je gaf op de gestelde vragen of hoe hij/zij jouw lichaamstaal vond tijdens het oefengesprek. Laat degene veelvoorkomende vragen stellen maar ook onverwachtse vragen zodat je hier ook mee oefent.

Is er even niemand in de buurt die je hiermee kunt helpen? Oefen dan zelf antwoorden op veel gestelde vragen. Doe dit bijvoorbeeld voor de spiegel zodat je kunt zien hoe je lichaamstaal en gezichtsuitdrukking is.

6. Ken je cv en motivatiebrief

Lees nog een paar keer je eigen cv en je toegestuurde sollicitatiebrief door, zodat je goed weet wat je erin hebt staan. Dit kan je helpen als er onverwachte vragen worden gesteld, bijvoorbeeld over een werkervaring van een tijdje geleden.

6 sollicitatiegesprek tips (de avond van tevoren):

Bedenk welke kleding je aan gaat trekken
Wacht niet tot het laatste moment met het kiezen van je kleding. Het kan je extra stress bezorgen als je niet weet wat je aan moet trekken en je hierdoor moet haasten voor je sollicitatiegesprek. Zorg er daarom altijd voor dat je de avond van tevoren de kleding past die je aan gaat trekken. De eerste indruk moet goed zijn, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan wat je aan gaat doen.

Plan je reis
Ga je met het openbaar vervoer naar het bedrijf? Stippel goed uit hoe laat je bij een bepaalde halte of station moet zijn en zorg dat je meerdere opties hebt voor als er ergens een vertraging optreedt. Het is dan ook belangrijk om altijd extra reistijd te rekenen. Beter te vroeg dan te laat! Is alles volgens plan gelopen en ben je een half uur te vroeg? Dan is het verstandig om buiten nog even een rondje te lopen. Het kan bij je gesprekspartner voor een extra druk zorgen als je veel te vroeg binnen bent. Doorgaans is tien minuten van tevoren aanwezig zijn een goed punt om aan te houden.

Als je met de auto gaat, geldt natuurlijk hetzelfde. Bekijk goed welke route je moet nemen naar het bedrijf en zorg ook dat je op tijd vertrekt, je weet nooit of je in een file terecht gaat komen. Zorg dat je een goed werkende navigatie hebt zodat je niet verkeerd kunt rijden.

Heb je de dagen voor het gesprek genoeg tijd, dan kun je alvast de route uitproberen naar het bedrijf. Zo weet je op de dag van het gesprek zeker waar je moet zijn en hoe lang je erover doet.

Eet een goed ontbijt/lunch
Zorg ervoor dat je van tevoren een gezonde maaltijd eet. Dit al je energieniveau op peil houden zodat je alert bent tijdens het gesprek. 

Neem voor de zekerheid je cv uitgeprint mee
Het is altijd goed als je jouw uitgeprinte cv meeneemt tijdens een sollicitatiegesprek. Heb je een portfolio of iets anders wat je graag wilt presenteren tijdens het gesprek, neem dit dan vooral mee. Stop als laatste ook voor de zekerheid een pen en een notitieblokje in je tas voor als je tijdens het gesprek iets op wilt schrijven.

Zenuwen omzetten
Uit onderzoek is gebleken dat jezelf proberen te kalmeren als je zenuwachtig bent juist averechts werkt. Het blijkt dat je zo’n sterke emotie als nervositeit niet kun breken. Wat je wel kunt doen is de emotie ombuigen. Probeer je zenuwen om te zetten naar positieve gedachtes. Denk in plaats van “Help ik ben zo zenuwachtig, straks krijg ik een black-out” naar “Ik heb er zin in”, “Ik ga dit doen”. Als je je juist focust op het stoppen van je nervositeit dan word je alleen maar nerveuser. Probeer het eens uit en ga ervoor!

Heel veel succes gewenst tijdens je sollicitatiegesprek!

Is jouw cv aan vernieuwing toe?