Wat zijn de meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek?

Veelvoorkomende vragen voorbereiden voor je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek voorbeeld vragen

Het sollicitatiegesprek is iets waar je wellicht al zenuwachtig van wordt als je eraan denkt. Gelukkig kun je jezelf goed voorbereiden op zo’n gesprek, hoe je dat doet lees je in onze blog ‘Hoe bereid je jezelf voor op een sollicitatiegesprek?‘. In die blog adviseren wij je om je te verdiepen in veelvoorkomende vragen. Nou hebben wij alvast onderzoek voor jou gedaan naar wat de meest gestelde vragen zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Scheelt jou weer zoekwerk!

Helaas kunnen we het sollicitatiegesprek niet voorspellen en weten we natuurlijk niet wat er exact gevraagd zal worden, maar als je jezelf alvast voorbereid op vragen die vaak gesteld worden kom je al een heel eind. Echter willen we wel meegeven dat het niet de bedoeling is dat je antwoorden uit je hoofd gaat leren want je gesprekspartner zal dit merken. Het is belangrijk om voor te bereiden maar niet tot in het detail. Een leuk lopend gesprek is veel belangrijker dan uit je hoofd gestudeerde antwoorden oprakelen.

14 sollicitatiegesprek voorbeeld vragen:

Kun je ons wat meer over jezelf vertellen?
Wij denken dat in 9 van de 10 gevallen dit de eerste vraag is die jou gesteld zal worden. Veel mensen denken dat dit een makkelijke vraag is en niet iedereen zal deze vraag voorbereiden. Toch is het wel belangrijk om na te denken over een antwoord op deze vraag. Start met het vertellen over hoe je carrière is begonnen of vertel iets over je huidige functie. Bedenk een aantal prestaties of ervaringen die je graag zou willen delen en geef aan waarom je momenteel op zoek bent naar een andere functie.

Hoe heb je over de functie gehoord?
Heb je via je netwerk of via een vriend over de functie gehoord? Benoem dit dan en geef ook aan waar je zo enthousiast over bent. Zorg ervoor dat als je de vacature gevonden hebt via een artikel of een vacaturesite dat je het niet laat lijken alsof dit bedrijf één van de velen is waar jij je cv naar toe hebt gestuurd. Geef aan dat je echt specifiek bij dit bedrijf wilt werken en vertel ook waarom.

Wat weet je over het bedrijf?
Zorg ervoor dat je jezelf inleest over het bedrijf. Dit kun je doen door op de website rond te kijken, de ‘over ons’ pagina op de website goed door te nemen, de LinkedIn pagina van het bedrijf te bekijken en het bedrijft te googelen. Verdiep je ook in de branche van het bedrijf.

Wat spreekt je aan in de functie?
Een bedrijf wil graag weten waarom je enthousiast bent over de functie. Het is daarom belangrijk om te onderbouwen waarom je de functie wilt beoefenen. Noem een aantal factoren die je aanspreken en leg uit waarom. Als je bijvoorbeeld de producten van het bedrijf geweldig vindt dan is het belangrijk om aan te geven wat je er precies zo leuk aan vindt.

Waarom zouden we je moeten aannemen?
Met deze vraag krijg je de kans om jezelf te promoten. Probeer in je antwoord aan te geven wat jij met je meebrengt en hoe je het bedrijf hiermee kan helpen.

Wat zijn je sterke punten?
Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk om echt je sterke punten te benoemen, niet punten waarvan je denkt dat het bedrijf ze graag wilt horen. Noem jouw sterke punten die relevant zijn voor de functie en geef hier voorbeelden van.

Wat zijn je zwakke punten?
Met deze vraag wordt gekeken hoe je zelfkennis is. Wij adviseren om werk gerelateerde vaardigheden te benoemen en niet persoonlijke vaardigheden. Het is namelijk geen goed idee om te zeggen dat je niet goed kan samenwerken of dat je slecht bent in het opvolgen van regels. Een antwoord zoals “Ik heb geen zwakke punten” is ook niet het antwoord wat je moet geven.

Kies een specifieke vaardigheid die niet direct het vermogen om de functie te beoefenen beïnvloedt. Als er bijvoorbeeld in de vacature omschrijving staat dat je goede kennis moet hebben van Microsoft Office, dan wil je niet zeggen dat je niet goed met Microsoft Excel kan werken. Probeer vaardigheden op te noemen waar je een positieve draai aan kunt geven. Sluit je antwoord af met een uitleg wat je gaat doen om deze vaardigheid te verbeteren.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Wees eerlijk en specifiek over je toekomstige doelen. Je gesprekspartner wil graag weten of jouw ambities aansluiten op de functie. Je kunt het beste bedenken waar de positie waarop je solliciteert jou zou kunnen brengen en in die richting een antwoord geven.

Waarom wil je weg bij je huidige functie?
Blijf tijdens je sollicitatiegesprek altijd neutraal/positief over je huidige en vorige werkgever(s). Geef een antwoord waarin je aangeeft dat je graag nieuwe kansen wilt aangrijpen of dat de rol waarop je solliciteert beter bij je past dan je huidige functie.

Hoe zouden jouw collega’s jou beschrijven?
Natuurlijk kun je van tevoren bij je collega’s nagaan wat ze van jouw persoonlijkheid vinden. Als je dit niet letterlijk wilt vragen kun je ook terugdenken aan keren dat een collega een compliment aan je gaf, bijvoorbeeld toen je collega zei dat je zo behulpzaam bent naar andere collega’s toe.

Het kan ook zijn dat een collega bepaalde vaardigheden op je LinkedIn profiel heeft onderschreven. Op deze manier kun je er ook achter komen wat andere zien als jouw sterke punten.

Welke rol heb jij in een team?
Misschien weet je het antwoord op deze vraag gelijk te vertellen, maar mocht je het lastig vinden dit te verwoorden dan kun je voor het sollicitatiegesprek de teamrollen test van Belbin doen. Met het invullen van deze Belbin test kun je erachter komen welke teamspeler jij bent. Er zijn totaal negen teamrollen van Belbin. Vaak komt er uit de test dat je in één of twee rollen het meeste uitsteekt. De Belbin test kun je bijvoorbeeld op de site van Thesis uitvoeren. Je krijgt direct na het invullen van de vragen de uitslag te zien.

Wat zijn je hobby’s? Wat doe je naast werk?
Veel bedrijven vinden het belangrijk dat je als persoon binnen een bedrijf past. Met deze vraag kunnen ze een inzicht kijken in waar je interesses liggen en of je binnen een team past.
Probeer te focussen op hobby’s die op een bepaalde groei wijzen. Probeer je bijvoorbeeld een vaardigheid te leren of een doel te bereiken, vertel dit dan. Denk aan het leren van een taal of het beoefenen van een sport.

Wat onderscheidt jou van anderen?
Met deze vraag kun je laten zien waarmee jij jezelf onderscheidt van anderen, leg hierbij de nadruk op je kwaliteiten. Vertel waarom jij een aanwinst bent voor het bedrijf.

Heb je nog vragen voor ons?
Bedenk van tevoren wat je graag zou willen weten over het bedrijf of over de functie. Als jouw vraag nog niet ter sprake is gekomen tijdens het gesprek is dit het moment om hem te stellen. Naast dat jij wordt gescreend tijdens het sollicitatiegesprek, screen jij ook het bedrijf. Het sollicitatiegesprek is ook het moment om er voor jezelf achter te komen of dit het bedrijf is dat bij je past.

Vragen die je zou kunnen stellen zijn: hoe ziet een werkdag eruit? Hoe is de sfeer onderling? Hoe groot is het team? Wat verwachten jullie van mij?

Belangrijk is dat je jezelf bent en maak het niet mooier dan dat het is. Veel succes met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek!

Is jouw cv aan vernieuwing toe?